top of page

De schilder en ik.

Hier vertel ik wat meer over mijn schilderleven. Over hoe andere schilders me kunnen inspireren. Wie belangrijk zijn in mijn schilderleven. Hoe het begonnen is. En meer.

De eerste schilderstappen

Tijdens mijn Atheneumperiode had ik Cees Booij als tekenleraar. Veel getekend,  veel ontdekt. Van 1983-1985 heb ik schilderles van Peter B. van Houten, die dan nog niet zo lang in Foudgum woont. De schilder van Houten spreekt me erg aan. Ik beland min of meer per toeval in het toerisme, en ik ben tot 2013 manager van resp. Stayokay Heeg en Landal Esonstad. Maar uiteindelijk wint de drang om te schilderen. Ik kies voor een schilderopleiding aan de Foudgumse School, opgericht door Peter B. van Houten en Dinie Goedhart. De cirkel is rond.

Peter B. van Houten

"Zelfportret"

Mijn eerste 'prijs'

Vanuit een opwelling meegedaan aan de AVRO/TROS schildercompetitie in 2014. Thema stilleven (niet eens echt mijn onderwerp). Het ingezonden werk heet "Zomertulp" (zie foto) en hiermee liet ik mijn verbazing zien n.a.v. de tulpen die nog in de zomer bloeiden. Klimaatverandering? Je mag het verder zelf invullen. De verbazing werd nog groter toen ik uit bijna 3000 inzendingen werd gekozen bij de beste 20. Er volgde een expositie in Amsterdam en veel positieve publiciteit. Feestje!

Sjoerd Jousma

"Zomertulp" 2014

bottom of page